in

Kruchość i smak – jabłoń Lobo

Uwielbiana przez Polaków, Amerykanów, Skandynawów i Kanadyjczyków odmiana Lobo, chociaż bardzo smaczna, to nie najprostsza w uprawie. Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi uwielbiana jest przez większość amatorów jabłek, niestety przez swoją kruchość nie nadaje się do większości przetworów. Mimo to jabłoń Lobo cieszy się popularnością wśród sadowników. Jak ją uprawiać i na co uważać?

Jabłoń Lobo – uprawa

Pochodzi z Kanady i tym samym jest bardzo odporna na mrozy. Jabłoń Lobo mimo jednak dużej odporności na trudne warunki, nie jest łatwa w uprawie. Kupując sadzonkę, należy nabywać ją tylko od sprawdzonych sprzedawców, takich jak drzewka-fawortyka.pl, gdzie mamy pewność, że drzewko jest zdrowe i silne. Dojrzałość osiąga w połowie września, wówczas pojawiają się smaczne owoce. Jabłoń Lobo o ile sadzimy ją na odpowiednim, żyznym, karłowatym lub półkarłowatym podłożu rośnie silna i rozłożysta. Co istotne nie należy obawiać się o trwałość owoców. Owoce jabłoni Lobo dużej zawartości wapnia zawdzięczają nie tylko charakterystyczną kruchość, ale również trwałość, przez co mogą leżeć dłużej niż inne odmiany. Do zapylania wymagają innych odmian jabłoni.

Choroby

Jabłoń Lobo jest dość odporna na choroby, jednak nie do końca. O ile rzadko choruje na mączniaka, czy zarazę ogniową, o tyle w przypadku jabłoni Lobo stanowczo należy uważać na parcha. Parch Jabłoni to choroba grzybowa, która niestety dotyka większość odmian. Niestety, chociaż jest to dość zwyczajowe schorzenie, jest bardzo niebezpieczne dla drzewka. Jabłoń Lobo dotknięta parchem będzie obradzała ubogo w owoce, te, które się pojawią, będą mizerne, brzydkie i niesmaczne. Zebrane będą szybko się psuły.

Parch jabłoni objawia się na liściach i owocach. Wielu sadowników bardzo dobrze go kojarzy. Z początku na liściach, tuż po pojawieniu się pąków pojawiają się małe, niezbyt liczne brązowe plamki. Z czasem plam przybywa, a na dojrzałych owocach przypominają proces gnilny. Aby uchronić przed parchem, Jabłoń Lobo należy opryskiwać jeszcze przed pojawieniem się pąków lub tuż po ich pojawieniu. Jeżeli choroba wystąpi, również należy niezwłocznie zastosować dedykowane środki chemiczne.

Co można zrobić z jabłek Lobo?

Jabłka Lobo najlepsze są na surowo. Niewiele amatorów decyduje się na robienie przetworów ze względu na kruchość owoców. Jabłoń Lobo obradza jednak obficie i to w naprawdę smaczne owoce, także aż żal nie stworzyć z nich czegoś smacznego. Na szczęście mimo wszystko można z nich zrobić smaczne konfitury, kompot, czy użyć ich do racuchów, a co ważne, nie wymagają dosładzania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jak przygotować ogród na zimę?

Dieta ketagoniczna - blog celebrytki

Dieta ketagoniczna – blog celebrytki