Pierś z indyka – zdrowy obiad w 30 minut!

Mięso z indyka zaczyna być doceniane przez wszystkie osoby, które mimo życia w biegu, pragną zdrowo się odżywiać. Nie od dziś wiadomo, że najzdrowsze jest chude, białe mięso, stanowi ono nie tylko bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, ale też pozwala się nasycić na długo, mimo stosunkowo niskiej kaloryczności. Pierś z indyka to wartościowe i smaczne mięso, można z niego wyczarować wiele wyśmienitych dań, między innymi bardzo szybkie obiady, dla zabieganych osób.

Sposoby na pierś z indyka – z czym to się je?

Chcesz zjeść zdrowy posiłek, na ciepło, a jednocześnie masz tylko 30 minut do dyspozycji, na pobyt w kuchni? Bez obaw, jeśli masz w lodówce pierś z indyka, błyskawicznie przygotujesz pełnowartościowy obiad, pełen witamin i wartości odżywczych. Jak przygotować pierś z indyka, by była możliwie, jak najsmaczniejsza? Mięso to nie ma zbyt wielu wymagań, można je usmażyć, upiec, udusić lub ugotować na parze. Najkrótszy czas obróbki to bez wątpienia smażenie. Warto jednak pamiętać, żeby smażąc indyka, korzystać ze zdrowych tłuszczy. Szkodliwość popularnych olejów rafinowanych, tak często używanych w kuchni, udowodniono już dawno. Jeśli chodzi o marynatę do indyka, to istnieje tutaj pełna dowolność. Pierś z indyka można obtoczyć zarówno w aromatycznych ziołach, jak i w pełnej smaku mieszance egzotycznych przypraw z curyy na czele. Delikatność mięsa zapewni wcześniejsze, kilkugodzinne wymoczenie w mleku. Z czym łączyć pierś z indyka? Jakie dodatki są nam niezbędne do tego, by przygotować zdrowy obiad nawet w kilkanaście minut?

Wyśmienity obiad z indykiem w roli głównej

Najprostszym sposobem na obiad z indyka, jest usmażenie pierwsi w domowej roboty marynacie i podanie jej z dodatkami, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pierś z indyka idealnie pasuje do:

  • ryżu
  • kaszy bulgur
  • frytek z ziemniaków
  • frytek warzywnych

Osoby, które chcą podbić wartość odżywczą swojego obiadu, nie powinny również zapominać o dodatku warzyw, im więcej warzyw w posiłku tym lepiej! Utrzymanie odpowiedniego bilansu kalorycznego jest ważne dla zdrowia i sylwetki, jednak warzywa są czymś, co możemy pałaszować bez wyrzutów sumienia, ze względu na niską kaloryczność i mnóstwo witamin. Pierś z indyka przed usmażeniem warto zamarynować w ulubionych przyprawach. W skład dobrej marynaty chodzi również wysokiej jakości tłuszcz roślinny, polecana jest między innymi oliwa z oliwek. Do mieszanki przypraw warto dodać bazylię, oregano, zioła prowansalskie, lub mieszankę przypraw curry i słodkiej, lub pikantnej papryki.

Więcej inspiracji na wykorzystanie mięsa z indyka w domowej kuchni: Wings of Quality

Zrównoważony rozwój w praktyce: Realizacja projektów domów zeroenergetycznych

Zrównoważony rozwój w praktyce: Realizacja projektów domów zeroenergetycznych

0
Kiedy kilka lat temu odwiedziłem przyjaciela, który właśnie zainwestował w dom zeroenergetyczny, byłem pod ogromnym wrażeniem nie tylko niskich rachunków za energię, ale również...
Budowa domu szkieletowego

Budowa domu szkieletowego

0
Budowa domu jest jednym z najważniejszych projektów, które można zrealizować w życiu. Domy szkieletowe zdobywają coraz większą popularność, głównie ze względu na szybkość budowy...
Sklep meblowy z nowoczesnymi krzesłami i stołami

Stwórz swoją wymarzoną jadalnię

0
Stwórz swoją wymarzoną jadalnię – kolekcja krzeseł i stołów od Dojadalni.pl Jadalnia to serce każdego domu, miejsce, gdzie codzienność splata się z wyjątkowymi chwilami, gdzie...
Zalety Inwestycji w Wysokiej Klasy Kuchnię

Zalety Inwestycji w Wysokiej Klasy Kuchnię

0
Dom to azyl, a serce domu bije najsilniej w kuchni. To właśnie tutaj tworzone są wspomnienia, scalają się rodziny, a smaki i aromaty przenoszą...

Jak stylowo i tanio urządzić sypialnię?

0
Urządzenie sypialni, w której będziemy się czuli komfortowo, a jednocześnie nie wydamy fortuny, może wydawać się wyzwaniem. Na szczęście istnieje wiele sposobów na to,...

Podobne artykuły:

Sprawdź także: