Koper włoski w ogrodzie informacje na temat uprawy

0
148
Koper włoski w ogrodzie informacje na temat uprawy

Koper włoski (nazywany także fenkułem) to popularna roślina, którą ceni się przede wszystkim za bulwę o charakterystycznym anyżkowym smaku i licznych właściwościach leczniczych. W sprzedaży dostępne są także fenkuły, które uprawia się w celach ozdobnych. Co musimy wiedzieć zanim zdecydujemy się na posadzenie tych roślin w naszym ogrodzie?

Koper włoski (fenkuł) – podstawowe informacje

Koper włoski to wywodząca się z regionów Morza Śródziemnego roślina zaliczana do rodziny selerowatych (jego bliskim krewnym jest popularny w polskiej kuchni seler). Najwyższe fenkuły osiągają do 200 centymetrów wysokości. Ich prosta, rozgałęziona łodyga posiada woskowaty nalot. Ogonkowe liście są trzykrotnie pierzaste. Niewielkie, żółte kwiaty fenkułów są zebrane w baldachy złożone (okres kwitnienia rozpoczyna się w lipcu i trwa do sierpnia). Roślina posiada palowy, gruby, wrzecionowaty korzeń. Owocem jest rozłupnia charakteryzująca się walcowatym kształtem. Z właściwości leczniczych fenkułów zdawano sobie sprawę już w starożytnej Grecji i Rzymie. Aktywne substancje zawarte w tych roślinach pomagają w leczeniu chorób układu oddechowego, układu pokarmowego. Roślina pobudza laktację i wykazuje działanie przeciwpasożytnicze. 

Zamów nasiona kopru włoskiego marki W.Legutko

Jak wygląda uprawa fenkułów w polskim ogrodzie?

Zanim podejmiemy decyzję o uprawie kopru włoskiego musimy zdać sobie sprawę, że roślina ta wywodzi się z ciepłego klimatu, przez co jest dość wrażliwa na przymrozki. Z tego względu polscy ogrodnicy decydują się uprawiać fenkuł z rozsady. Jego nasiona można wysiewać do pojemników już w lutym. Sadzonki przesadza się na docelowe stanowisko pod koniec maja, a kiedy pogoda jest niesprzyjająca – nawet w czerwcu.

Jeżeli chcemy posadzić fenkuł do gruntu wcześniej, możemy to zrobić, ale tylko w szklarniach lub w tunelach foliowych, gdzie panuje stała, wysoka temperatura.

Koper włoski nie jest polecany początkującym, niedoświadczonym ogrodnikom, gdyż ma dość duże wymagania dotyczące uprawy. Odpowiednie dla tej rośliny stanowisko jest osłonięte od wiatru, ciepłe i słoneczne. Pamiętajmy, że koper włoski do prawidłowego wzrostu potrzebuje temperatury od 15 do 20 stopni Celsjusza.

Ważne jest także, żeby wybrać właściwe podłoże. Powinno być ono zasobne w składniki pokarmowe (koper włoski potrzebuje zwiększonej zawartości wapnia), próchnicze, przepuszczalne i umiarkowanie wilgotne.

Odradza się uprawianie fenkułów w pobliżu kopru ogrodowego. Rośliny te będą bowiem zapylać się krzyżowo, dając w efekcie organizmy mniej wartościowe (na przykład pozbawione charakterystycznego aromatu).

Fenkułów nie należy sadzić na stanowiskach, gdzie w poprzednich sezonach rosły rośliny wchodzące w skład rodziny selerowatych.

Do niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku fenkułów zaliczamy regularne podlewanie, ściółkowanie, nawożenie (do tego celu świetnie sprawdzają się nawozy do warzyw).

Gdzie kupić najlepsze nasiona kopru włoskiego?

Nasiona kopru włoskiego kupimy w większości dobrze wyposażonych sklepów ogrodniczych (czasami są one dostępne także w kwiaciarniach i supermarketach). Niezależnie od tego gdzie kupujemy nasiona, zadbajmy o to, żeby pochodziły one od sprawdzonych, polskich producentów. Tylko najlepsi producenci mogą dać nam gwarancję, że ich nasiona pochodzą z ekologicznych, kontrolowanych upraw i posiadają wysoką zdolność do kiełkowania. Nasiona fenkułów przechowuje się w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej trzymać je w oryginalnym opakowaniu lub papierowej torebce lub kopercie).

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here