Jaki grill ogrodowy wybrać? Najlepsze sposoby na wykorzystanie grilla ogrodowego

0
630
Jaki grill ogrodowy wybrać? Najlepsze sposoby na wykorzystanie grilla ogrodowego

Jaki jest lepszy sposób na cieszenie się długimi, gorącymi dniami lata niż spędzanie czasu nad własnym, prywatnym grillem na świeżym powietrzu? Choć może to nie być opcja dla każdego, osoby posiadające prywatny ogród mogą cieszyć się świeżymi, pożywnymi i tanimi posiłkami przez całe lato, inwestując w grill ogrodowy. Przy niewielkiej inwestycji, można kontynuować korzystanie z grilla ogrodowego przez cały rok. Korzyści są nie tylko finansowe, ale także zdrowotne. Grillowanie ma wiele zalet dla zdrowia – jest szybkie, wymaga minimalnego zaangażowania, ale maksymalizuje smak. Istnieje wiele sposobów, w jaki można wykorzystać grill ogrodowy tego lata, aby zapoczątkować zdrowe nawyki i zaoszczędzić pieniądze na rachunkach za żywność!

Jaki grill ogrodowy będzie dla Ciebie najlepszy? Grill węglowy czy gazowy?

Jaki grill ogrodowy będzie dla Ciebie najlepszy? Grill węglowy czy gazowy?Jeśli zamierzasz często grillować, to może warto zainwestować w droższy grill ogrodowy. Przy zakupie grilla ważne jest, abyś zwrócił uwagę na powierzchnię, na której będzie umieszczane jedzenie. Im mniejsza powierzchnia, tym mniej jedzenia można ugotować za jednym razem. Jeśli masz rodzinę lub regularnie masz gości, będziesz potrzebował większy grill, na którym  można gotować więcej na raz.

Grille zakrzywione czy proste? Zakrzywiony grill jest dobrym wyborem, jeśli używasz węgla drzewnego, ponieważ pozwala stworzyć pewien rodzaj środowiska gotowania. Jeśli masz zamiar gotować tylko przy użyciu gazu, to nie ma znaczenia, jaki rodzaj grilla posiadasz. Warto zauważyć, że większość nowszych modeli grilli ogrodowych ma posiada wbudowaną przegrodę dla tych, którzy używają węgla drzewnego. Prosty grill jest najlepszy dla tych, którzy zamierzają używać wyłącznie gazu.

Utrzymuj swój grill ogrodowy w odpowiednim stanie, a będzie Ci służył przez wiele lat.

Utrzymuj swój grill ogrodowy w odpowiednim stanie, a będzie Ci służył przez wiele lat.Grille ogrodowe nie należą do tanich. Dlatego, jak o wszystkie rzeczy, warto zadbać o swój grill, aby on mógł zadbać o Ciebie. Najtańszym sposobem na to jest regularne czyszczenie grilla. Pamiętaj, aby postępować zgodnie z instrukcją obsługi, jeśli różni się ona od poniższych wskazówek.

  • Użyj drucianej szczotki, aby usunąć wszelkie zabrudzenia z powierzchni grilla.
  • Wyczyść ruszty za pomocą sztywnej szczotki lub szorowarki i gorącej wody. W razie potrzeby możesz użyć łagodnego detergentu, upewnij się tylko, że został on całkowicie wypłukany przed ponownym rozpoczęciem gotowania.
  • Jeśli zauważysz, że Twój grill zardzewiał, możesz go wyczyścić używając płatka z wełny stalowej. Upewnij się, że dokładnie wyszorowałeś każdą rdzę z wnętrza grilla, jak również.
  • Należy również regularnie czyścić otwory wentylacyjne grilla. Zawsze upewnij się, że używasz szczotki do grilla podczas czyszczenia. Szczotka do czyszczenia grilla utrzyma włosie z dala od gorącej powierzchni, zapobiegając uszkodzeniu grilla.

Marynuj żywność przed grillowaniem w ogrodzie

Marynuj żywność przed grillowaniem w ogrodzieMarynata jest mieszanką ziół, przypraw i płynów używanych do nadania dodatkowego smaku żywności przed grillowaniem. Kwasy w marynacie rozkładają mięso i pozwalają mu wchłonąć dodatkowy smak podczas gotowania. Prowadzi to również do bardziej delikatnego wyniku, ponieważ marynata rozkłada białko. Marynaty są najlepsze dla miękkich, delikatnych mięs, takich jak kurczak i owoce morza. Podczas grillowania mięs, które są twarde i wymagają zmiękczenia, marynowanie jest koniecznością. Marynaty świetnie nadają się również do dodawania smaku grillowanym warzywom. Marynaty mogą być używane do grillowania prawie każdego rodzaju żywności. Szczególnie dobrze sprawdzają się w przypadku mięsa, drobiu, ryb i warzyw.

Ciesz się grillowanymi deserami

Grillowane desery to świetny sposób na zakończenie posiłku. Prawie wszystko można grillować, ale oto kilka najlepszych deserów do grillowania.

  • Grillowany ananas – Grillowany ananas to idealny deser na letni dzień. Choć może być podawany jako dodatek do wielu dań głównych, może być również serwowany jako deser. Ananasa należy pokroić w kostkę i przed grillowaniem posmarować mieszanką oleju i cukru.
  • Grillowane brzoskwinie – Brzoskwinie są naturalnie słodkie i mogą być pyszne, gdy są grillowane. Najprostszym sposobem na grillowanie brzoskwiń jest przecięcie ich na pół, usunięcie pestki i położenie ich przeciętą stroną do dołu na grillu. Grillowanie zajmie około pięciu minut i są one pyszne podawane z lodami lub jogurtem.
  • Grillowane banany – Banany są chyba najbardziej powszechnym i popularnym deserem z grilla. Są świetnym sposobem na zakończenie posiłku i najlepiej podawać je z lodami. Aby grillować banany, przekrój je na pół wzdłuż i posmaruj roztopionym masłem przed położeniem na grillu.
  • Grillowane nektarynki i śliwki – Nektarynki i śliwki są pyszne, gdy są grillowane. Najłatwiejszym sposobem ich grillowania jest przecięcie ich na pół, usunięcie pestki i posmarowanie roztopionym masłem przed położeniem na grillu. Grillowanie powinno trwać około pięciu minut i są pyszne podawane z jogurtem lub lodami.
  • Grillowana sałatka z gruszkami i niebieskim serem – Gruszki i niebieski ser to pyszne połączenie, które świetnie sprawdza się jako deser lub lekki posiłek. Możesz grillować gruszki lub gotować je na patelni na kuchence. Gruszki powinny być pokrojone w plasterki. Kiedy gruszki i ser pleśniowy ostygną, umieść je w misce z liśćmi sałaty i skrop dressingiem z octu balsamicznego.
  • Grillowany ananas z mascarpone – Grillowany ananas jest pyszny podany z niemal każdym deserem. Pokrój ananasa w kostkę, posmaruj roztopionym masłem i grilluj przez około pięć minut. Kiedy ananas ostygnie, wymieszaj go z łyżką serka mascarpone.

Grillowanie świeżych produktów spożywczych

Grillowanie świeżych produktów spożywczychNajlepszym sposobem, aby upewnić się, że jesz świeże, pożywne pokarmy, jest grillowanie ich na świeżo. Chociaż może nie być możliwe, aby grillować cały posiłek w jeden dzień, można grillować mięso w pierwszy dzień tygodnia i używać ich w sałatkach, zawijasach lub zapiekankach w pozostałe dni. Alternatywnie, istnieje wiele żywności, które mogą być wstępnie gotowane i przechowywane w zamrażarce do szybkiego zamrożenia w późniejszym terminie. Pozwoli Ci to zaoszczędzić czas, gdy przyjdzie czas na grillowanie w późniejszym okresie tygodnia.

  • Grillowany łosoś – Łosoś jest zdrowym białkiem, które jest pyszne, gdy jest grillowane. Można go podawać na wiele różnych sposobów, w tym w sałatkach i zapiekankach. –
  • Grillowany kurczak – Kurczak z rożna to szybkie i łatwe białko, ale grillowanie własnego kurczaka jest jeszcze szybsze. Można go wykorzystać w sałatkach i wrapsach, a także jest pyszny, gdy jest używany w zapiekankach.
  • Grillowane warzywa – Warzywa można grillować o każdej porze roku, ale są szczególnie smaczne, gdy są świeżo zebrane w miesiącach letnich. Grillowane warzywa mogą być podawane jako przekąski lub dania dodatkowe i są również pyszne, gdy dodaje się je do sałatek.

Zdrowe potrawy z grilla

Zdrowe potrawy z grillaZdrowe potrawy z grilla to takie, które są bogate w witaminy, minerały i inne zdrowe związki. Najlepszym sposobem na zapewnienie sobie zdrowego odżywiania podczas grillowania jest wybieranie najbardziej odżywczych pokarmów i gotowanie ich w jak najniższej temperaturze. Poniższe produkty są szczególnie korzystne dla Ciebie, gdy są grillowane.

  • Grillowane warzywa – Warzywa to świetny sposób na dodanie dodatkowych witamin i minerałów do swojej diety. Jest wiele warzyw, które świetnie smakują po zgrillowaniu. Najprostszym sposobem na grillowanie warzyw jest skropienie ich oliwą i pieczenie na wolnym ogniu.
  • Quinoa – Quinoa jest doskonałym źródłem białka, błonnika i witamin i może być serwowana na wiele różnych sposobów. Można ją ugotować z wyprzedzeniem i wykorzystać w sałatkach, wrapach lub zapiekankach. Jest pyszna po zgrillowaniu i może być podawana jako dodatek lub danie główne.
  • Słodkie ziemniaki – Słodkie ziemniaki są zdrowym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Świetnie smakują pieczone na grillu, w plastrach lub jako kliny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here