Na sposób postrzegania słodkich dań wpływa to, jak są eksponowane. Warto przywiązywać wagę do serwowania deserów, ponieważ pierwsze wrażenie jest bardzo istotne dla każdego smakosza. Bez względu na to, czy gotujesz dla swojej rodziny czy zapraszasz do wspólnego biesiadowania przyjaciół, zaopatrz się w kilkupoziomowe patery i tortownice. Zobacz, dlaczego jest to takie ważne.
Pomysł na atrakcyjną prezentację wypieków
Kilkupoziomowa patera to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą zaprezentować swoje wypieki w atrakcyjny sposób. Pozwala ona na ułożenie kilku warstw ciasta, bez układania ich w piramidkę, która po pierwsze grozi zawaleniem, a po drugie niszczy wygląd deserów.
Taka kilkupoziomowa ekspozycja tworzy piękny efekt wizualny. Można zaplanować nieco artystyczne ułożenie, np. poprzez dopasowanie kolorów czy rodzajów ciastek. Dla urozmaicenia warto rozmieścić też owoce czy inne przekąski, co na dużej paterze z kilkoma talerzami jest jak najbardziej możliwe.
Praktyczne naczynie do serwowania
Patery i tortownice są niezwykle praktycznymi akcesoriami służącymi do serwowania wypieków. Przede wszystkim kilkupoziomowa patera umożliwia zaoszczędzenie miejsca na stole, co jest szczególnie ważne podczas większych spotkań rodzinnych czy przyjęć. Ciasta ułożone w pionie, a nie w poziomie są też dobrze widoczne z każdego miejsca. Siedzący wokół stołu goście mogą najpierw pomyśleć, po co sięgną, a dopiero potem wyciągnąć po to rękę. W ten sposób nakładanie sobie ciasta jest bardziej higieniczne, bo nie powoduje dotykania innych kawałków.
Dużym atutem omawianej patery jest jej funkcjonalność. Polega ona też na łatwym przenoszeniu naczynia, nawet wtedy, gdy jest ono wypełnione ciastem. W tym celu wystarczy tylko chwycić pewnie za uchwyt znajdujący się u samej góry i podnieść paterę wraz z zawartością.
Zakup patery i tortownicy na ciasto – dlaczego się opłaca?
Patera i tortownica kilkupoziomowa to element wyposażenia kuchni każdego miłośników wypieków. Pozwalają one na podanie ciasta w wygodny i efektowny sposób, a także rozkrojenie go przy gościach. Wtedy też można od razu serwować ciasto na oczach współbiesiadników.
Wiele modeli tortownic posiada regulowaną wysokość, co pozwala na przygotowanie tortu o dowolnej grubości. Dodatkowo, tortownica może być wykorzystywana do przygotowania innych wypieków, takich jak serniki, brownie czy ciasta. Jeśli ma w zestawie pokrywkę, tym lepiej. Ciasto wyniesione na zewnątrz można w ten sposób osłonić przed kurzem czy owadami.
Kupując tortownicę, warto zwrócić uwagę na jej jakość wykonania oraz materiały, z których została wykonana. Powinna być trwała, solidna i łatwa w utrzymaniu czystości. Patera składająca się z dwóch, a nawet trzech poziomów to świetny wybór. Po pierwsze dlatego, że zmieści naprawdę sporo smakołyków, a po drugie – będzie niesamowicie wyglądała na każdym stole.