Blaty kamienne z granitu i ich właściwości

0
498
Blaty kamienne z granitu i ich właściwości

Blaty kamienne są synonimem klasycznej elegancji, trwałości i długowieczności. Ich właściwości użytkowe są jednak w największej mierze uzależnione od wyboru konkretnego rodzaju kamienia. Jednym z najpopularniejszych w dzisiejszych czasach jest granit, po który co roku sięgają tysiące nowych użytkowników poszukujących trwałych i wytrzymałych blatów kuchennych na długie lata bezproblemowego użytkowania. Jakie korzyści w tym zakresie gwarantuje nam granit?

Granitowe blaty kamienne w domowej kuchni

Granit jest jednym z najtwardszych minerałów naturalnie występujących w przyrodzie. Ta jego cecha sprawia, że idealnie sprawdza się na blaty kuchenne, które same w sobie muszą być odporne na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie i zarysowanie. Granit jest skałą magmowo-głębinową i jednym z najbardziej uniwersalnych materiałów budowlanych. Występuje w zróżnicowanej kolorystyce oraz bogatym wzornictwie, co stwarza szerokie możliwości w zakresie jego dopasowania do wystroju domowych pomieszczeń. Posiada klasyczny, uniwersalny design, co pozwala wykorzystać go jako dodatek zarówno do wnętrz urządzonych w klasycznym stylu, jak i tych bardziej nowoczesnych.

Granit charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz posiada niską nasiąkliwość. Wykazuje ponadto doskonałą odporność na działanie kwasów, soli oraz zasad. Jako w pełni naturalny surowiec, nie zawiera w sobie żadnych szkodliwych związków chemicznych, jest higieniczny oraz w pełni bezpieczny w kontakcie z żywnością. Blaty kamienne z granitu wykazują ponadto cenne właściwości antybakteryjne, przez co ich użytkowanie staje się jeszcze bezpieczniejsze i korzystniejsze dla zdrowia wszystkich domowników.

Jak można użytkować na co dzień blaty kamienne z granitu?

Ze względu na swoje cenne właściwości użytkowe, granitowe blaty kamienne dają szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o ich codzienne użytkowanie. Wysoka odporność mechaniczna pozwala kroić bezpośrednio na ich powierzchni produkty spożywcze, rozbijać mięso oraz na stałe przechowywać ciężkie sprzęty kuchenne – bez konieczności stosowania dodatkowych desek do krojenia ani innych akcesoriów zabezpieczających powierzchnię roboczą przed uszkodzeniem. Odporność na oddziaływanie wysokich temperatur zwalnia nas natomiast z obowiązku użytkowania silikonowych czy drewnianych podkładek zalecanych pod rozgrzane garnki i naczynia.

Na powierzchni blatów granitowych możemy bezpiecznie korzystać z produktów spożywczych o kwaśnym odczynie, w tym kroić na nich owoce cytrusowe, rozlewać wino oraz używać octu kuchennego. Blatom kamiennym z granitu nie zaszkodzi także kontakt z płynami, rozlaną wodą czy domową chemią stosowaną w celu umycia i dezynfekcji powierzchni roboczej. Co istotne, są one także stosunkowo mało problematyczne w utrzymaniu w czystości oraz niewymagające w okresowej konserwacji. Wystarczy pamiętać o regularnym oczyszczeniu powierzchni blatów za pomocą miękkiej ściereczki i delikatnego detergentu oraz zaimpregnowaniu całego blatu raz w roku przy użyciu dedykowanego preparatu przeznaczonego do granitu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here